Ontstaan

De Atakwa moskee Kortrijk is de oudste moskee die in de provincie West-Vlaanderen gevestigd is. In 1976 werd door de Marokkaanse gemeenschap een bescheiden poging ondernomen om in de Konventstraat een gebedsplaats voor de groeiende groep moslims in de stad te voorzien.

In het jaar 1995 verhuisde men naar het huidig pand in de Stasegemsestraat te Kortrijk. Die locatie machtigde de moslimgemeenschap om meer mensen in de moskee te kunnen ontvangen voor de Islamitische erediensten en gebeden.

Missie

De broodnodige veranderingen voor de moslimgemeenschap in deze sterk veranderende wereld en die reeds lang intuïtief door een grote groep binnen die gemeenschap aangevoeld werden bewerkstelligen.

De Islamitische waarden en normen toetsen aan de moderne Europese realiteit en deze adequaat uitdragen.

Professionalisering en transparantie in structuur, werking en beleid van het Islamitisch Cultureel centrum Atakwa in praktijk omzetten.

Vanuit een zelfzekere en waardige houding naar meer samenwerking en verbondenheid streven waarin plaats is voor het cultiveren van het eigen geloof en cultuur en de waarden van de Westerse samenlevingen.

Nieuw gebouw

Sinds enkele jaren zijn we genoodzaakt om een andere, grotere locatie te huren om de geloofsgenoten in onder te brengen voor het gebed en de eredienst op een islamitische feestdag. Dat gaat meestal om de sportzaal van een plaatselijke school of een deel van één van de expositiehallen van Kortrijk Expo. De Moskee kan het aantal bezoekers niet meer dragen. De moslimgemeenschap is gedurende de voorbije twintig jaar sterk gegroeid. Daarom schiet het huidige gebouw tekort om onze maatschappelijke ambities te kunnen realiseren. De aankoop van een nieuw pand in de Brugsesteenweg in Kortrijk is niet meer dan een logische en uiterst noodzakelijke stap om de werking van de Vereniging en haar performantie te kunnen blijven garanderen. De nieuwe locatie biedt met meer dan vijfduizend vierkante meter genoeg ruimte om de Vereniging in optimale omstandigheden in onder te brengen.

In Kortrijk zijn er naar schatting 5000 moslims die tevens in Kortrijk woonachtig zijn en zij zijn afhankelijk van de Atakwa Vereniging om aan erediensten en aanverwante activiteiten te kunnen deelnemen. De grootste groep bestaat uit mensen van Marokkaanse origine, maar het profiel is mettertijd heel divers en multi-etnisch geworden.

Doneer  Bezoek

  Wenst u onze moskee eens te bezoeken om een kijkje te komen nemen met je school of organisatie vul dan onderstaand formulier in.

  De bezoekmomenten zijn tijdens de week en dit in de voormiddag van 9u tot 12u.

   Naam vereniging/organisatie (*= verplicht)

   Contactpersoon (*)

   Je e-mail (*)

   Telefoon (*)

   Je bericht (*)